Elk jaar belanden mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Sommigen overlijden zelfs. Bijvoorbeeld door een te hoge dosis, of door een gevaarlijke combinatie van medicijnen. Tips voor mantelzorgers om dit te voorkomen.

1. Is de cliënt nog in staat zelf de medicijnen in te nemen?
Als mantelzorger heb je goed zicht op hoe het gaat met de cliënt. Heb je het idee dat je cliënt verward raakt of vergeetachtig? Bespreek dit dan met de arts. Misschien is het beter als de cliënt niet meer verantwoordelijk is voor zijn eigen medicijngebruik.

2. Vraag de apotheker naar een actueel medicatieoverzicht
Neem altijd het medicatieoverzicht mee als je met de cliënt naar het ziekenhuis of de polikliniek gaat. Op basis van een actueel medicatieoverzicht kunnen behandelaren snel de juiste beslissingen nemen.

3. Vertel apotheker en arts welke medicijnen de cliënt gebruikt
Denk hierbij aan de medicijnen op recept, maar ook die zonder! Zoals Ibuprofen, Miconazolcrèmes en St. Janskruid. Laat deze medicijnen door de apotheker op het medicatieoverzicht zetten.

4. Ken de bijwerkingen van de medicatie
Zorg dat je op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen. Wees alert of deze zich voordoen. Meld ook allergieën of bijwerkingen van eerder gebruikte medicijnen aan de apotheker en arts, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

5. Geef wijzigingen door
De apotheker houdt, samen met jou, het medicatieoverzicht actueel. Gebruikt de cliënt bepaalde medicijnen niet of niet meer (bijv. plaspillen, antibiotica), meld dit bij de apotheker en behandelaar. Geef zoveel mogelijk informatie over bijvoorbeeld hinderlijke bijwerkingen, maar ook alcohol- of drugsgebruik. De informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

6. Schroom niet om vragen te stellen
Is iets rond de medicatie je onduidelijk? Heb je het idee dat er sprake is van overdosering? Of heb je andere vragen of twijfels? Bespreek deze met de arts. Jij kent de cliënt goed en daarom ben je een waardevolle bron van informatie. Tijdens ziekenhuisopname kan het medicijngebruik zijn veranderd. Vraag bij ontslag uit het ziekenhuis naar de naam van de nieuwe medicatie en wanneer de cliënt deze moet innemen.
 

Bron: Zorg voor Beter