Het gemis van een dierbare is iedere dag voelbaar. Je draagt het met je mee. Soms glimlach je om de mooie herinneringen maar op andere momenten doet de afwezigheid van je geliefde ronduit pijn. Je moet er je weg in vinden. Tijdens feestdagen kan het gemis extra lastig zijn. We geven een paar tips hoe hiermee om te gaan.

Tips voor de feestdagen

  • Deel mooie herinneringen
Het is fijn om een feestdag te vieren met mensen waar jij je thuis bij voelt. Familie of vrienden die je dierbare hebben gekend en waarmee je samen herinneringen kunt ophalen zodat diegene er toch een beetje bij is. Zij begrijpen het als je moeilijke momenten hebt en zorgen tegelijkertijd voor wat afleiding. Voel je ook niet bezwaard om plezier te hebben. Je dierbare had dat je zeker gegund.

  • Doe wat goed voelt
Ben je niet zo in de feeststemming, voel je dan niet verplicht om op uitnodigingen in te gaan. Als je liever alleen wilt zijn, kies daar dan voor. Maak een eigen plan; wandel naar jullie lievelingsplek, blader door dierbare fotoalbums of kruip op de bank met je favoriete film. Doe vooral wat voor jou goed voelt op deze dag.

  • Een bijzonder gebaar
Op feestdagen kun je je dierbare herdenken door een speciaal kaarsje te branden. Of zet een mooi bloemstuk op tafel ter ere van je geliefde. Draai muziek waar jullie beiden zo van hielden en de mooie herinneringen komen weer boven.

Je kunt ook een brief schrijven aan je dierbare, waarop je je verdriet en gemis op deze dag onder woorden brengt maar ook een mooie herinnering deelt. Leg het in het gedenkhoekje bij een dierbare foto van je geliefde. Of lees het hardop voor. Het lucht op om je gevoel te kunnen uiten en het brengt je dierbare weer even dichterbij.

Lees meer tips om een dierbare te herdenken.

Bron: Alzheimer Nederland