Als je mantelzorger bent van iemand die thuis intensieve zorg (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden) nodig heeft en die (mogelijk) besmet is met corona, dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Je krijgt deze middelen als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.

Welke stappen moet ik ondernemen?
Als je naaste klachten heeft die mogelijk wijzen op corona is het belangrijk dat je naaste zo snel mogelijk wordt getest. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 – 1202 of doe dit online via www.coronatest.nl. Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Dit pakket bevat handschoenen,  chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Vervolgens zijn er twee opties:

  1. Als de testuitslag van je naaste negatief is, dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.
  2. Als de testuitslag van je naaste positief is, krijgt je een nieuw recept van de huisarts of de GGD. Hiermee kun je bij de apotheek een lange-termijn-pakket met beschermende materialen bij de apotheek ophalen, of thuis laten bezorgen. Ook dit pakket is gratis en het bevat dezelfde materialen als het korte termijn pakket (maar dan in grotere hoeveelheden).

Ik krijg geen persoonlijke beschermingsmiddelen mee van mijn huisarts of apotheek
Als je naaste klachten heeft die passen bij corona of als corona is geconstateerd, heb je recht op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Helaas krijgen wij bij de Mantelzorglijn regelmatig signalen binnen van mensen die via de huisarts of apotheek de beschermende materialen niet geregeld krijgen. Meestal omdat de huisarts en apotheek de regeling niet kennen. In dit geval adviseren we je de onderstaande informatie met de huisarts en apotheek te delen. Meestal lukt het dan wel de materialen mee te krijgen. Mocht dat toch lastig blijken, overleg dan met de Mantelzorglijn (030 760 60 55; werkdagen 9 – 17 uur). Het is noodzakelijk dat de apotheek je de materialen verstrekt,  om jezelf goed te kunnen beschermen.

Informatie/links die je kunt delen met jouw huisarts/apotheek:

Richtlijn VWS beschermende materialen voor mantelzorgers: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/richtlijnen/2020/05/19/richtlijn-persoonlijke-beschermingsmiddelen-voor-mantelzorgers-pgb-gefinancierde-zorgverleners-en-vrijwilligers-in-palliatieve-zorg

Informatie LHV (= Landelijke Huisartsen Vereniging) Op de webpagina van de Landelijke Huisartsen Vereniging staat onderaan een factsheet. Hierin staat uitgelegd hoe huisartsen de beschermende materialen voor mantelzorgers kunnen aanvragen bij de apotheek. En hoe apotheken de materialen kunnen bestellen bij de groothandel.

Bovenstaande informatie gaat over de thuissituatie. Woont je naaste in een instelling? Overleg dan met de instelling over het testbeleid en gebruik van beschermende materialen.

Bron: MantelzorgNL