Wat als mantelzorgen te veel wordt?
Mantelzorg is zorg die je voor lange tijd geeft aan een naaste. Soms is deze zorg te zwaar. Je raakt dan overbelast. Hoe herken je overbelasting? En wat doe je als je zelf ziek bent en mantelzorgen te veel wordt?

Zorg ervoor dat je op tijd weet wanneer mantelzorgen te veel is
Mantelzorgers komen er vaak te laat achter dat de zorg te veel van hen vraagt. Wat zijn tekenen dat de zorg te veel wordt? Als je overloopt krijg je last van spanningsklachten. Die zijn bij iedereen anders. Voorbeelden van spanningsklachten zijn:

  • Je hebt geen zin om dingen te doen die je eerst wel leuk vond.
  • Je voelt je de hele tijd gespannen en het lukt je niet om te ontspannen.
  • Je hebt geen energie.
  • Je bent kortaf naar de mensen om je heen.
  • Je piekert veel.
  • Je hebt hoofdpijn, pijn in je nek, schouders, rug, armen of benen.
  • Je kunt niet meer stoppen met de zorg voor de ander. Je ziet geen andere mogelijkheden om de zorg te regelen.
  • Je kunt je aandacht er niet goed bijhouden. Je bent vergeetachtig.
  • Je slaapt niet goed.
  • Je bent sneller ziek.
De zorg voor iemand anders vraagt veel van je. Het is niet raar als dat te veel wordt. Deze klachten zijn nooit stom. Je hoeft je er ook niet voor te schamen of je er schuldig over te voelen. Zorg ervoor dat je hulp inschakelt. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je beter zorgen voor je naaste.

Vraag hulp aan je sociale netwerk als mantelzorgen te veel is
Vaak zijn mensen uit je netwerk echt bereid om je te helpen. Je moet dan wel om hulp vragen. Het helpt om op te schrijven waar je hulp bij nodig hebt.

Neem contact op met het mantelzorgsteunpunt van de gemeente
Wordt de zorg voor je naaste te veel voor je? Neem dan contact op met het mantelzorgsteunpunt van je gemeente. Geef aan bij de gemeente dat de je overbelast raakt. De gemeente gaat dan met jullie in gesprek over jullie situatie. Samen kijken jullie naar de zorg die jullie nodig hebben.

Regel respijtzorg voor je naaste als mantelzorg te veel is
Respijtzorg is vervangende zorg. Je hebt een aantal soorten respijtzorg. Respijtzorg regel je via de gemeente, je aanvullende zorgverzekering of via vrijwilligers. Waar je respijtzorg aanvraagt, hangt af van jullie situatie.

Ga in gesprek met de huisarts als jij zelf niet meer kunt zorgen
Zorg jij voor een naaste die zware medische zorg nodig heeft? Ben je langere tijd ziek? Of heb je bijvoorbeeld je been gebroken waardoor je niet meer kunt zorgen voor je naaste? Vraag dan vanuit de Zorgverzekeringswet extra professionele hulp in huis aan. Deze hulp vraag je aan bij de huisarts. Soms is het niet mogelijk dat je naaste thuis blijft wonen als jij langer ziek bent. Bespreek dan met de huisarts of je naaste tijdelijk in een verpleeghuis mag verblijven.

Bron: PGGM&CO