Een woonunit in de tuin kan een uitkomst zijn als u zorgt voor (een van) uw ouders of een naaste die uw hulp nodig heeft. Het is een mooi alternatief voor een aanleunwoning en zo bent u dicht bij elkaar in de buurt.  En houdt toch voor een groot deel uw privacy. Maar een huisje in de tuin, mag dat zomaar? En hoe regelt u het?

Een tijdelijke mantelzorgwoning is een woning in de tuin van iemand die zorg nodig heeft. Het is een kleine, zelfstandige woonruimte met stromend water, elektriciteit, verwarming en een eigen huisnummer. Wie erin woont, de mantelzorger of degene die zorg nodig heeft, maakt niet uit. In de praktijk verblijft vaak de oudere in de kleine woning, en wonen de kinderen met hun gezin in de hoofdwoning. U hoeft overigens geen familieband te hebben. U mag ook een tijdelijk mantelzorgwoning in uw tuin zetten als ua aan vrienden zorg verleent. Een huisje in de tuin is toegestaan zolang er zorg verleend wordt. Stopt de mantelzorg, dan mag het bouwwerk niet langer als woning worden gebruikt. Afbreken hoeft niet, maar u moet wel de keuken en de badkamer verwijderen.

Wat zijn de bouwregels?
De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig en zijn te vergelijken met die van een garage of tuinhuis. Er gelden dus beperkingen als het gaat om bijvoorbeeld oppervlakte en hoogte. U heeft er geen omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) voor nodig en u hoeft de gemeente niet te informeren over uw bouwactiviteiten. Wel moet u zich houden aan het bouwbesluit. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is dus belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent. Informeer ernaar bij uw gemeente.

Wie gaat het bouwen?
Er zijn steeds meer bedrijven die mantelzorgwoningen aanbieden. Nieuw, maar ook tweedehands. Voor rond de €23.000 heeft u al een instapmodel, maar meestal wordt een bedrag tussen de €45.000 en €135.000 uitgegeven. U kunt kiezen uit basismodellen die naar uw wensen kunnen worden aangepast, maar u kunt ook een op maat gemaakte zorgwoning laten bouwen. Zo hebben bijvoorbeeld de firma's PasAan en T&B montage ruime ervaring in het bedenken en leveren van oplossingen wanneer mantelzorger en hulpvrager dicht bij elkaar willen wonen. Heeft u al een bouwwerk in de tuin, bijvoorbeeld een schuur of een garage? Dan kunt u er ook voor kiezen dit om te bouwen tot zorgwoning.

Wie betaalt het?
Een tijdelijke mantelzorgwoning betaalt u zelf. U krijgt voor de woning in de regel geen vergoeding van de gemeente of van de verzekering. Maar voor de mantelzorg die u biedt, zijn soms wel vergoedingen. Een overzicht vindt u hier.

Tip
Een eigen huisnummer voor de mantelzorgwoning is meestal gunstig. Zonder eigen adres worden u en uw bewoners in de mantelzorgwoning gezien als een gezamenlijk huishouden. Dat kan gevolgen hebben voor uitkeringen, toeslagen en indicaties voor zorg en ondersteuning.

Bron: Ikwoonleefzorg.nl