Wat is mantelzorg?
Ruim 4 miljoen Nederlanders zorgen voor een naaste. Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende uit de directe sociale omgeving. Mantelzorg is van grote waarde voor onze samenleving en verdient erkenning en waardering. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, is het belangrijk dat zij de zorg én hun zorgen kunnen delen met anderen.

Hulp bij mantelzorg
Mantelzorgers kunnen voor informatie en hulp onder meer terecht bij organisaties voor mantelzorgondersteuning in hun gemeente. Deze hulp wordt gefinancierd uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voorbeelden zijn gesprekken met een mantelzorgconsulent, groepsbijeenkomsten, cliëntondersteuning, vrijwilligers (bijv. een maatje) en vervangende zorg (respijt).

Overzicht vergoedingen verzekeraars
Hieronder vindt u een totaal overzicht wat elke zorgverzekeraar doet voor vervangende mantelzorg per klasse/groep/aantal sterren van de verschillende zorgverzekeraars. De bijpassende premie voor de verschillende mogelijkheden staan erin vermeld. Hierbij komen natuurlijk de kosten voor de basisverzekering.

De vergoeding voor vervangende mantelzorg valt onder de aanvullende verzekering. U kunt tot 31 december 2018 aangeven als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar of dat u een aanvullende verzekering wilt bij uw huidige verzekeraar.

Bekijk het overzicht>>