Op hoge leeftijd is het helaas onvermijdelijk om op enig moment dierbaren te verliezen. Iedereen gaat hier anders mee om. Toch willen we u graag drie tips geven die in de praktijk bij veel mensen goed uitpakken. In de hoop u hiermee te helpen en eraan bij te dragen dat u zo lang mogelijk prettig en zelfstandig kunt blijven wonen.

Verantwoording
De tips in dit artikel zijn gebaseerd op chatgesprekken en informatie die wij als vrijwilligers bij Praten over Verlies hebben ontvangen. Hebt u andere tips? Laat ze onder dit artikel in een reactie achter.

Tip 1: Luister naar uzelf
Elk verlies is nieuw en voor iedereen voelt het anders. Regelmatig worden vanuit de omgeving goed bedoelde adviezen gegeven. Vaak heeft het advies geholpen bij de ‘adviseur’, maar dat hoeft bij u niet het geval te zijn. Enkele van deze clichés zijn: “U moet door met uw leven”, “U moet door de pijn heen…. anders zult u nog wel een terugslag krijgen”, “U komt wel weer een ander tegen”, “Tijd heelt alle wonden”, “Pak de draad maar weer zo vlug mogelijk op”, “Na een jaar voelt u zich vast al anders”. Echter, u mag zelf uitvinden wat het beste bij u past. Luister naar uzelf. Waar heeft u behoefte aan? Wat wilt u? U mag zelf bepalen hoe en of u op deze nieuwe situatie gaat reageren.

Tip 2: Laat anderen weten wat uw behoefte is
Veel mensen weten vaak niet wat te doen als iemand te maken heeft met een verlies of zelfs meerdere verliezen. Laat daarom aan andere mensen weten wat uw behoefte is. Door aan te geven hoe ze u van dienst kunnen zijn wordt het gemakkelijker om hulp te bieden. Soms bent u al geholpen met alleen al een boodschap doen of even wat anders praktisch in het huis. Vraag gerust om een pan soep, of een keer de hond uitlaten, even samen te zitten en niet te praten of om even samen naar de begraafplaats te rijden. Door dit aan te geven kunnen anderen u makkelijker van dienst zijn.

Tip 3: Vertel uw verhaal
Om zelf te kunnen bevatten wat er gebeurd is kan het helpen om een ander te vertellen wat er is gebeurd. Onze ervaringen bij Praten over Verlies is dat uw verhaal vertellen helpt! U kunt het vertellen aan vrienden, aan uw familie of aan mensen in uw omgeving. Als u het moeilijk vindt om uw verhaal te doen en u hebt behoefte aan een praatje of u heeft hierover vragen kunt u ook bij www.pratenoververlies.nl terecht.

Bron: www.alleszelf.nl