Zorgt u intensief voor iemand op hoge leeftijd of ontvangt u mantelzorg? Dan weet u dat mantelzorg geven niet altijd eenvoudig is. Gelukkig zijn er steeds meer trainingen voor mantelzorgers. Deze mantelzorgtrainingen of -cursussen helpen overbelasting te voorkomen. Soms zijn ze gratis of komt u in aanmerking voor vergoeding. Alleszelf.nl zet de mogelijkheden op een rij. Welke kiest u?

Mantelzorg erg belangrijk
In Nederland zijn 3,5 miljoen mantelzorgers actief die samen driekwart van de totale zorg in ons land leveren. Veel mantelzorgers zetten zich in voor mensen op hoge leeftijd. Hun taken beperken zich vaak niet tot alleen gezelschap of een boodschap doen. Veel mantelzorgers helpen bij persoonlijke verzorging en/of bieden emotionele ondersteuning bij een ernstige ziekte. Sommigen verrichten ook verpleegtechnische handelingen. Allemaal zaken waarvoor ze niet zijn opgeleid en die ze soms jarenlang volhouden. Overbelasting ligt op de loer. Maar kennis kan u helpen om ook zelf gezond te blijven.

Verantwoording
De informatie in dit bericht is gebaseerd op mijn praktijkervaring als mantelzorgmakelaar en aanvullend bureauonderzoek. Dit bericht wil u helpen en inspireren om zo eenvoudig mogelijk de beste ondersteuning te vinden. Hebt u meer informatie of eigen ervaringen? Laat dan een reactie onder dit bericht achter.

Stap 1: wat wilt u?
Vóór u op zoek gaat naar informatie die bij mantelzorg kan helpen, is het raadzaam om u eerst af te vragen wat u precies zoekt en met welk doel. Het aanbod is ruim en zo bespaart u zichzelf tijd. Vraagt u zich af wat u als mantelzorger te wachten staat? Wilt u specifieke informatie over een bepaalde aandoening? Of heeft u behoefte aan handvatten om overbelasting te voorkomen? Globaal zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. kennis over de zorg voor iemand met een bepaalde ziekte/beperking, zoals dementie, die u helpt bij meer begrip en een effectiever omgang met degene voor wie u zorgt;
  2. kennis van praktische vaardigheden zoals tiltechnieken;
  3. sociaal-emotionele ondersteuning ter voorkoming van overbelasting;
  4. algemene kennis over mantelzorg, regelgeving en zorgpartijen die u helpt om passende zorg te regelen.

Stap 2: zoek bij uw vraag en doel

Steeds meer partijen bieden mantelzorgtrainingen en -cursussen aan voor mantelzorgers. Soms online, meestal door middel van een aantal bijeenkomsten, betaald of onbetaald. Er bestaat helaas nog geen overzicht van het complete aanbod voor iedereen in heel Nederland. Daarom zult u zelf moeten gaan zoeken. Een goed startpunt daarvoor is het Wmo-loket van uw gemeente of uw eventuele thuiszorgorganisatie. Daarnaast kunt u te rade gaan bij mantelzorgsteunpunten, GGZ-instellingen, wijkzorgteams, GGD’s, patiëntenverenigingen en opleidingsinstituten. Uiteraard kunnen mantelzorgmakelaars u ook goed helpen.

Gratis, vergoed of zelf betalen
Een cursus aangeboden door de gemeente, volgt u meestal gratis of tegen een laag bedrag. Vaak gaat het om maximaal vier bijeenkomsten. Bij een opleidingsinstituut betaalt u meer,  maar krijgt u wellicht ook meer specifieke informatie die u nodig heeft. Sommige verzekeraars,  waaronder Menzis en CZ, vergoeden cursussen voor mantelzorgers die georganiseerd worden door een organisatie die is aangesloten bij MEE, MantelzorgNL of een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Bellen hierover met uw zorgverzekeraar kan de moeite waard zijn.

Voorbeelden mantelzorgtrainingen ter inspiratie>>

 

Bron: Alleszelf.nl