Op woensdag 11 januari 2017 werd de nostalgische keuken in De Weyert in Dwingeloo feestelijk geopend in het bijzijn van klanten, familie, vrijwilligers en medewerkers. Deze interactieve beleefkeuken is gerealiseerd door zes enthousiaste medewerkers van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD). Zij hebben de oplevering van de keuken als gezamenlijk eindproject van hun opleiding Verzorgende Welzijn Individuele Gezondheidszorg aan het Deltion College in Zwolle ten doel gesteld. Miranda ten Caat, Janet Veeningen, Anja de Groot, Fokelien Zwiggelaar, Margriet Geertsma en Mariëlle Smit hebben met de inrichting gezorgd voor een aangename plek waar oudere mensen herinneringen kunnen ophalen bij het zien, horen, voelen en ruiken van allerlei spullen van vroeger.

De studenten c.q. medewerkers willen graag dat ouderen, die zich soms zo ontheemd en verdwaald kunnen voelen in de moderne, snelle wereld met zijn strakke interieurs, een plek hebben om weer even dat vertrouwde gevoel te ervaren van vroeger.

De zes medewerkers zijn voor dit idee geïnspireerd geraakt door de visie van Anneke van der Plaats, sociaal geriater. Zij ontwikkelde ‘omgevingszorg’, een nieuwe visie op de invloed van de omgeving op mensen met dementie. In de keuken zullen ouderen teruggebracht worden naar vroeger. Een tijd die ver weg lijkt, maar voor hen vaak dichtbij is. Het geheugen wordt door de aanwezige prikkels gestimuleerd, wat herkenning zal opleveren. Die herkenning levert gespreksstof op wat weer aanzet tot communicatie. Het beleven van vroegere tijden kan mensen met geheugenproblemen ook ontspanning en rust geven. De keuken bevindt zich op de begane grond van De Weyert, op een centrale plek waar men makkelijk even naar toe kan gaan. En waar andere belangstellenden ook welkom zijn. 

In bijgaande flyer kunt u de verschillende arrangementen bekijken die er kunnen worden geboekt>>