Boerenzoon Jaap weet niet goed hoe hij met zijn vader praat. Henriëtte is het prototype van de lastige familie. Dat zijn 2 van de grappige typetjes die de revue passeren in de theatervoorstelling Familiefabels. De voorstelling wil zorgmedewerkers laten zien hoe familieleden de zorg kunnen beleven. AS, vakblad voor de Activiteitensector, sprak Yvonne de Jong en schreef er een interessant artikel over.

Theatervoorstelling Familiefabels
Herkenbare scènes met grappige typetjes stimuleren gesprekken over familieparticipatie. Activiteitenbegeleiders spelen vaak een belangrijke rol bij het verbeteren van de samenwerking met de naasten van bewoners of cliënten. Als activiteitenbegeleider of medewerker van een dagbesteding heeft u regelmatig contact met naasten van bewoners en cliënten. Familieleden willen meer informatie en uitleg van zorgprofessionals dan vroeger. Daarnaast vragen organisaties familie steeds vaker mee te helpen. Kortom, het contact tussen familie en zorgprofessionals is toegenomen.

Samenwerking en dialoog verbeteren
Om de samenwerking te verbeteren bedachten Yvonne de Jong, expert Familieparticipatie, en haar collega Theo Royers de interactieve theatervoorstelling Familiefabels. Het publiek krijgt een lach, een dialoog en praktische handvatten aangeboden. Initiatiefnemer Yvonne de Jong: ‘Na het zien van de voorstelling vallen veel kwartjes’. Morwenna Coleo, medewerkster dagbesteding bij De Waalboog beaamt dit: ‘En misschien moeten we vaker zeggen hoe blij we zijn als familie meehelpt. Dat gevoel houd ik over aan de voorstelling en dat helpt me zeker bij mijn werk.’

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit AS, Vakblad voor de Activiteitensector 2017, nr. 10’