Vroeger was het simpel. Had u krukken, een rolstoel of wandbeugels voor in het toilet nodig, dan ging u naar het Groene Kruis. Tegenwoordig moet u eerst bedenken of u deze hulpmiddelen wilt kopen of huren, en of u nieuwe wilt of niet. En waar haalt u die hulpmiddelen dan? We helpen u op weg.

Met de veranderingen in de zorg is ook de wereld van hulpmiddelen veranderd. Daardoor heeft u meer keuzevrijheid. Maar dit betekent ook dat u zich moet oriënteren voor u daadwerkelijk een rollator of een postoel in huis heeft. En dat is best ingewikkeld omdat er veel mogelijkheden zijn.

Huisarts of wijkverpleging
Als u een hulpmiddel nodig heeft, kunt u altijd informatie vragen bij uw eigen huisarts of een praktijkondersteuner op de huisartsenpost. Ook de medewerkers van de wijkverpleging kunnen u advies geven. Zij weten waar u terecht kunt. U moet daarna wel zelf contact opnemen met het bedrijf dat de hulpmiddelen aanbiedt.

Hulpmiddelenwijzer
Online is er de Hulpmiddelenwijzer van Vilans. Vilans is een kenniscentrum voor de langdurige zorg. De Hulpmiddelenwijzer geeft onafhankelijke informatie over meer dan 500 verschillende hulpmiddelen. Op de website kunt u eenvoudig zoeken naar hulpmiddelen per activiteit. Denk hierbij aan hulpmiddelen voor het huishouden of hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging. Veel hulpmiddelen hebben verschillende uitvoeringen. De Hulpmiddelenwijzer geeft ook daar nuttige informatie over.

ZorgkaartNederland
ZorgkaartNederland
 is de website waarop mensen hun ervaringen met de zorg delen. Als u op deze website zoekt op ‘hulpmiddelen’, krijgt u een lijst van aanbieders van hulpmiddelen. Om te zoeken in uw eigen regio, kunt u uw zoekopdracht verfijnen op plaats. Let wel op: als een aanbieder niet op ZorgkaartNederland staat, wil dat niet zeggen dat hij niet goed is. Op ZorgkaartNederland staan namelijk alleen aanbieders waarover mensen ervaringen hebben gedeeld.

Online winkels
Online vindt u veel aanbieders van hulpmiddelen. Bij bekende namen als VegroMedipoint en Thuiszorgwinkel kunt u online hulpmiddelen bestellen. Deze worden dan thuisbezorgd of u kunt het betreffende hulpmiddel in de plaatselijke vestiging eerst bekijken en uitproberen. Verder is er de Preventiewinkel van Interpolis, waar u bijvoorbeeld hulpmiddelen om vallen te voorkomen kunt kopen.

Hulpmiddelen lenen
Bij veel aanbieders is er ook de mogelijkheid een hulpmiddel te lenen. Dat is vooral interessant als u het hulpmiddel voor kortere tijd nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie. Vanuit de Zorgverzekeringswet is het lenen van bepaalde hulpmiddelen gratis. Uw zorgverzekeraar en de leverancier van uw hulpmiddelen kan u vertellen of u hiervoor in aanmerking komt. Er geldt er een maximumtermijn van 26 weken voor het lenen van hulpmiddelen. Soms is het mogelijk een hulpmiddel langer dan 26 weken te lenen. Dit loopt dan via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente kan u hiermee helpen.

Hulpmiddelen huren
Veel aanbieders verhuren ook hulpmiddelen. Als u het hulpmiddel niet gratis kunt lenen of het aankoopbedrag te hoog vindt of het hulpmiddel niet wilt aanschaffen, is huren een goed alternatief. De huurprijzen gelden over het algemeen per dag. Zo betaalt u bijvoorbeeld voor de huur van een scootmobiel 5 tot 8 euro per dag. Daarnaast moet u borg betalen en zijn de transportkosten ook voor uw rekening. Verder werken aanbieders meestal met een minimale huurtermijn van vier weken.

Tweedehands hulpmiddelen
Nog een mogelijkheid is om een hulpmiddel tweedehands aan te schaffen. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats. Daarnaast zijn er aanbieders die zich hebben gespecialiseerd in tweedehands hulpmiddelen. Voorbeelden zijn Tweedehandshulpmiddelen.nl en Zorgoutlet. Het voordeel van het kopen bij zo’n aanbieder is dat u vaak nog garantie krijgt. Ook zijn de hulpmiddelen die u daar koopt, eerst goed gecontroleerd en zo nodig hersteld.

Bron: www.ikwoonleefzorg.nl