Wat is de juiste manier om het gebit - of kunstgebit - en mondslijmvlies van de cliënt te reinigen? Je vindt hier een toelichting bij de poetsinstructiekaarten.

Algemene tips

  • De positie van de cliënt is bij voorkeur zittend. Als dit niet mogelijk is: halfzittend of zijligging om verslikken te voorkomen.
  • Let tijdens de mondverzorging op wondjes en pijn.
  • Verwijder eerst met een gaasje voedselresten of laat de cliënt spoelen met water.
  • Het gaat niet alleen om het poetsen van tanden, kiezen en kunstgebit, maar om de hele mondreiniging (ook de tong en slijmvliezen in de wang)
  • Na het poetsen altijd goed de mond naspoelen met water (eventueel zout water = 1 afgestreken theelepel op een glas lauw water) of NaCl 0,9%.
  • Er is ook een video Mondverzorging voor verzorgenden die bij de poetsinstructiekaarten hoort. Bekijk deze video van Zorg voor Beter

De Poetsinstructiekaarten
TNO heeft 10 kaarten ontwikkeld met poetsinstructies. Download de 10 instructiekaarten (pdf) als één geheel. 

Poetsinstructie bij weigering
Zowel wilsbekwame als wilsonbekwame cliënten kunnen mondzorg weigeren. Een cliënt kan weigeren om zijn mond te laten verzorgen of weigert de hulp van een specifieke zorgverlener. Probeer de cliënt op zijn gemak te stellen en hem toch te helpen. Wees alert op pijn in de mond of angst bij de cliënt. Dat kunnen signalen zijn van een slechte mondgezondheid.

Als de cliënt blijft weigeren, rapporteer dat dan bij de specialist ouderengeneeskunde, arts, tandarts, mondhygiënist of coördinerend zorgverlener mondzorg.

Meer weten?
Het kan soms lastig zijn om bij iemand anders de mond te verzorgen. Helemaal wanneer er weerstand wordt geboden. Op Ivoren Kruis staan onder Veelgestelde vragen informatie en tips over het verzorgen van (andermans) tanden. Ook op de website Zorg voor Beter vind je veel tips voor goede mondverzorging.