Voor iemand die slecht ziet of blind is, kan de maaltijd een uitdaging zijn. Kenniscentrum Visio presenteert deze tien tips waarmee eten veel plezierig is voor mensen met een visuele beperking. 

  1. Bij het dekken van de tafel: vertel waar het glas of bord staat. "Het staat hier” of daar” geeft onvoldoende informatie. Zeg dan: “het staat recht voor u” of “rechts naast uw bord staat het glas”.
  2. Zorg voor voldoende zichtbaarheid van het bord, glas of bestek op de ondergrond door te werken met contrast.
  3. Neem een donker gekleurd (rood, blauw, groen, bruin) effen tafelkleed/placemat om het witte servies zichtbaar te maken.
  4. Gebruik gekleurde, effen onderzetter om glas of beker zichtbaar te maken.
  5. RVS bestek voorzien van een gekleurd handvat is beter zichtbaar op tafel.
  6. Gebruik bij melk een beker met donkere binnenkant en bij koffie een kopje met een lichte binnenkant, zodat het inschenken gemakkelijker is.
  7. Geef voorwerpen een vaste plaats op tafel, zodat de voorwerpen makkelijk terug te vinden zijn. Soms is het nodig alle spullen op een placemat te zetten op een duidelijk afgebakend gedeelte. 
  8. Zorg dat de mensen niet kunnen struikelen over spullen die op de grond liggen, als zij bijvoorbeeld met een kop hete thee of bord warm eten door de kamer lopen. Haal tassen van de grond of vertel waar ze liggen.
  9. Voorkom verblindend tegenlicht aan de eettafel. Voor gesprekken is het plezieriger om met de rug naar het raam te zitten. echtziende cliënt met zijn/haar rug naar het raam zitten. Zeker in gesprekssituaties is dit plezieriger.
  10. Met hulpmiddelen is veel mogelijk. Bijvoorbeeld de “niveaudetector” die de slechtziende of blinde oudere “vertelt” wanneer zijn/haar haar kopje thee vol is bij het schenken. 

Meer informatie bij Visio, www.visio.org