Wilt u op hoge leeftijd, ook met eventuele beperkingen, op vakantie? Daar zijn veel mogelijkheden voor. Met de zomer in het vooruitzicht zet Alleszelf.nl ook dit jaar de mogelijkheden op een rij, zodat u een vakantie kunt vinden die bij u past qua reisgenoten, programma of voorzieningen. Ook laten we u weten hoe u op uw vakantieadres in Nederland de benodigde thuiszorg kunt ontvangen. Wij zijn ook benieuwd naar uw eigen tips!

Waarom reizen voor ouderen?

Veel ouderen gaan ‘gewoon’ op vakantie. Lekker naar een hotel of met de caravan op stap; bij voorkeur in het voor- of naseizoen. Want dan is het lekker rustig en betaalbaar. Er zijn ook ouderen die kiezen voor een reis die speciaal voor ouderen is bestemd. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn: u wilt samen met andere ouderen optrekken of u zoekt een reis waar alles in een rustiger tempo verloopt. Misschien hebt u door lichamelijke beperkingen behoefte aan bijzondere verzorging of aangepaste accommodatie. Ook dan zijn er volop mogelijkheden.

Verantwoording

In dit artikel bespreken we de reismogelijkheden en reisbureaus die speciale ouderenreizen aanbieden. Hiervoor hebben we in april 2016 onderzoek uitgevoerd en hebben zoveel mogelijk het aanbod geselecteerd dat bestemd is voor ouderen en voor mensen met lichamelijke beperkingen. Daarbij hebben we onder meer gebruik gemaakt van tips die we kregen naar aanleiding van een eerder artikel.  Vermelding op Alleszelf.nl betekent echter geen goedkeuring, want we hebben de mogelijkheden niet uitgeprobeerd. U misschien wel en in dat geval vernemen we graag uw ervaringen onder dit artikel. We bespreken hier drie soorten vakanties:

  1. vakanties met zorg: uitstapjes, vakantiereizen en zorghotels;
  2. thuiszorg op uw vakantieadres;
  3. ‘gewone vakanties’ die bijzonder geschikt zijn voor ouderen, met of zonder lichamelijke beperking.

1. Vakanties met zorg

Vakanties en uitstapjes met zorg zijn er in alle soorten en maten.

Uitstapjes

Een eerste variant van vakantie-met-zorg zijn korte uitstapjes. Denk bijvoorbeeld aan eendaagse uitstapjes met een strandrupsvoertuig waarbij u in uw rolstoel gewoon mee kan. Volop mogelijkheden voor een dagje uit met een beperking vindt u op de website vanDagjeweg.nl. In de meeste grote steden kunt u rondvaarten maken, zoals in Utrecht ofAmsterdam. Vanuit Rotterdam bezichtigt u de havens of het landelijke Kinderdijk. Voor een tochtje door de natuur kunt u kiezen voor een van de tochten door de Biesbosch. Iets langer weg kan ook: bijvoorbeeld een vierdaagse bootreis over het IJsselmeer of vijf dagen door Zuidelijk-Nederland.

Vakantiereizen

Een andere variant van vakantie-met-zorg zijn vakantiereizen. De meeste vakanties duren één tot enkele weken. Als u een keuze maakt, let u natuurlijk op de bestemming (soort omgeving en reisduur), de prijs, maar ook op de zorg die u onderweg eventueel kunt krijgen. Het steeds groter wordende aanbod vindt u in onderstaande tabel. Op grond van de informatie van de aanbieders hebben wij een inschatting gemaakt van de zorgzwaarte die u per aanbieder kunt krijgen. U kunt hierbij denken aan:

  • licht: geschikt voor gebruikers van een rollator en rolstoel;
  • middel: persoonlijke verzorging is mogelijk; beperkte verpleging;
  • zwaar: uitgebreide verpleging is mogelijk, meestal dag en nacht (24×7).

Het aanbod verschilt per reis. Let u dus zelf bij het boeken van een reis goed op de zorg die voor die reis beschikbaar is. Reisorganisaties bieden soms reizen aan in verschillende ‘gradaties’, waarmee zij de geschiktheid van de reis bij meer of minder vitaliteit aangeven. Wanneer u bijvoorbeeld graag wandelingen in flink tempo van minimaal een uur maakt, valt u bij Seniorvakantieplan in de categorie 5 (vitaal). Wanneer u echter hulp nodig heeft bij het uitstappen uit de bus behoort u bij categorie 1. Bij  Zorgvakantiewijzer kunt u de intensiteit van het dagprogramma combineren met de mate van zorg die u nodig heeft. De zorghotels vallen in de categorie waar zware zorg mogelijk is. Een meer uitgebreide beschrijving van zorghotels vindt u elders op deze website.

Zorghotel

Als u liever op één vaste plek uw vakantie viert, dan kunt u ook kiezen voor een zorghotel. Dit is een derde vorm van vakantie-met-zorg. In een zorghotel bent u niet alleen te gast, u kunt er ook passende zorg krijgen. De meeste hotels bieden zorg op afroep en werken daarvoor samen met een lokale thuiszorgorganisatie. Soms levert een nabijgelegen zorgaanbieder of -centrum de zorg. Dan kunt u ook terugvallen op andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, diëtist of psycholoog. Omdat één heldere definitie van het begrip zorghotel niet bestaat, is de variatie groot. Zo zijn er hotels waar het zorgaanbod zich beperkt tot een alarmbel of aansluiting voor een scootmobiel. Daartegenover staan hotels met 24-uurszorg. Ook de accommodatie kan nogal verschillen. Van luxe hotel in een landelijke omgeving tot een afdeling van een zorginstelling of aangepaste bungalows met zorg in een vakantiepark. Daarnaast zijn er steeds meer zorgresidenties, in de volksmond particuliere verpleeghuizen, die onder de noemer zorghotel logeerplekken bieden voor mensen met een zorgvraag. Ook hotelketen Van der Valk heeft zich op deze markt begeven, door in Tiel een zorghotel te openen. Kijkhier voor een uitgebreide omschrijving van de mogelijkheden van zorghotels.

Keurmerk

Wanneer u zoveel mogelijk zekerheid wenst over de kwaliteit van de geboden zorg tijdens de vakantie, kunt u kiezen voor een van de ruim 20 organisaties die bij de Nederlandse Branchevereniging van aangepaste vakanties (NBAV) zijn aangesloten. Een organisatie voldoet aan het NBAV-keurmerk wanneer de vakantieaccommodaties (algemeen, badkamer, slaapkamer) en de omgeving (paden, wegen, receptie) toegankelijk zijn en over de juiste voorzieningen beschikken. Bij accommodaties voor mensen met een lichamelijke beperking moet bijvoorbeeld een tillift aanwezig zijn. Verder gelden de algemene eisen ten aanzien van de heldere informatie en duidelijke boekingsvoorwaarden. Op de website van de NBAV treft u ruim 20 reisorganisaties aan die over het keurmerk beschikken.

2. Ook thuiszorg op uw vakantie-adres

Wanneer u ergens in Nederland met vakantie gaat, zou u misschien het liefst de verzorging een weekje willen meenemen. Met de verzorgenden die u gewend bent zal dat niet lukken, maar u kunt toch gebruik maken van verzorging op uw vakantieadres. U kunt aanspraak maken op deze zogenaamde ‘vakantiezorg’  als u een geldige indicatie heeft en in uw thuissituatie ook zorg ontvangt. Als u niet over een geldige indicatie beschikt óf meer zorguren wilt dan uw indicatie toelaat, zult u waarschijnlijk moeten bijbetalen voor de extra geboden zorg. U kunt thuiszorg op uw vakantieadres in gang zetten door contact op te nemen met uw eigen zorgaanbieder en/of een zorgorganisatie die in uw vakantieregio werkzaam is. Die vindt u bijvoorbeeld via contact met het Wmo-loket van uw vakantiegemeente (hier staat ons overzicht met contactgegevens van alle Wmo-loketten van Nederland).  U kunt het regelwerk ook uitbesteden aan een organisatie alsComfortzorg. Comfortzorg stelt dan een vakantiezorgplan op. Een onderdeel is het nagaan van de geschiktheid van uw vakantieverblijf voor de zorg die u nodig heeft.

Thuiszorg in het buitenland wordt bijvoorbeeld aangeboden door Sanavida (Portugal) en door Exporesidencias. Ook dan kunt u kunt een deel van de kosten voor de thuiszorg vergoed krijgen. Het Zorginstituut Nederland biedt u meer informatie hierover. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de hoogte van de vergoeding. Kijk hier voor ons overzicht van contactgegevens van alle zorgverzekeraars in Nederland.

3. ‘Gewone vakanties’ voor ouderen

Noem het maar gewoon. Kamperen op een camping waar speciaal rekening is gehouden met ouderen en bijzondere voorzieningen zijn om zich met rollator of rolstoel voort te bewegen. U vindt dit aanbod bijvoorbeeld op de seniorenvakanties startpagina. Of drie dagen naar een hoeve op de Veluwe  met privéchauffeur. Of overwinteren in Spanje. Veel vitale ouderen trekken voor meerdere weken of maanden naar Zuid-Europese kuststreken. Ook hier kunt u desgewenst thuiszorg krijgen, zoals onderstaande tabel laat zien. Maar omdat niet statndaard is voorzien in  zorg voor ouderen, noemen we deze vakanties ‘gewoon’. Dat is anders bij de ‘vakanties met zorg’.

Wanneer u een bootreis gaat maken beschikt u over veel comfort: net als in een hotel kunt u een reis ‘vol pension’ boeken en bovendien zijn alle belangrijke voorzieningen (zoals winkeltjes, recreatieruimte, zonnedek) niet ver van uw kamer. Het reizen met lichamelijke ongemakken wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Op een boot reist de hotelkamer met u mee, waardoor u niet steeds uw spullen hoeft in- en uit te pakken. Bent u afhankelijk van een rolstoel, dan neemt u deze zelf mee. Bij het boeken van de reis zult u mogelijk de afmetingen daarvan moeten doorgeven. U zult dan een kamer krijgen met extra brede deuren, geen drempels en een aangepaste douche en wc. Het is handig om een kamer te reserveren die in de buurt van de lift ligt, zodat u uw kamer makkelijk kunt bereiken. U vindt een uitgebreid overzicht van cruises bijvoorbeeld op de website van Zeetours en hetCruisereisbureau. Hier vindt u meer dan 10.000 bootreizen in Nederland en binnen en buiten Europa. 

Tot slot

We hebben geprobeerd in dit artikel een ruim aanbod van reismogelijkheden voor ouderen op te nemen. Maar we realiseren ons dat we niet compleet kunnen zijn. Kent u nog andere mogelijkheden? Mist u nog een organisatie waarmee u goede ervaringen heeft? Laat het ons weten!

 

Bron: Alleszelf.nl