
Mensen met dementie hebben moeite met het verwerken van informatie. Ze weten niet meer wat voor dag het is, halen namen door elkaar en raken spullen kwijt. Ook kan het gedrag veranderen. Iemand wordt bijvoorbeeld snel boos. Het maakt een groot verschil hoe u daarmee omgaat.
Omgaan met iemand die dementie heeft, is niet makkelijk. Als uw partner steeds dezelfde vragen stelt of vergeet wat u net heeft gezegd, kan dat heel vervelend zijn. Of als uw vader of moeder onbeleefd is tegen anderen in uw omgeving. Misschien reageert u dan geërgerd of afwijzend en dat is heel begrijpelijk. Maar het doet de persoon met dementie én u geen goed. Door deze 12 dingen niet te doen, maakt u het makkelijker voor iemand met dementie, maar ook voor uzelf.
Corrigeren
Probeer iemand met dementie niet te corrigeren. Het enige wat u daarmee bereikt, is dat iemand nóg onzekerder wordt. Het is vervelend om steeds te merken wat je niet meer kunt of weet. En voor uzelf is het frustrerend omdat uw correcties waarschijnlijk niet helpen.
Discussiëren
Als er gaten vallen in het geheugen, proberen mensen die gaten op te vullen. Ze verzinnen dingen om tot een kloppend verhaal te komen. Ook kunnen mensen met dementie zich allerlei dingen inbeelden. Ga niet in discussie, maar accepteer dat dit voor de persoon met dementie werkelijkheid is.
Overhoren
Wat voor dag is het vandaag? Hoe heten de kleinkinderen? Het is pijnlijk voor iemand met dementie om dit soort testjes te moeten doen. Bovendien levert het niets op. U helpt uzelf er niet mee en de ander ook niet.
Negeren
Hoewel iemand met dementie soms ver weg lijkt, merkt hij of zij vaak wel wat u doet en zegt. Doe daarom nooit of iemand er niet is. Praat niet óver iemand, maar mét iemand.
Gedrag persoonlijk opvatten
Dementie kan zorgen voor gedragsverandering. Mensen kunnen snel boos of wantrouwend worden. Is uw moeder haar oorbellen kwijt en zegt ze dat u ze heeft gestolen? Beschuldigt ze u of wordt ze boos? Neem dit niet persoonlijk op. Iemand met dementie kan situaties niet goed inschatten en raakt daardoor makkelijk in de war. Blijf rustig en probeer haar te kalmeren.
Druk praten
Voor mensen met dementie wordt het steeds lastiger om gesprekken te voeren. Ze hebben moeite alle informatie te verwerken. Praat daarom niet te snel, niet te hard, niet te zacht en praat niet door elkaar. Maak oogcontact, spreek rustig en duidelijk zonder te overdrijven. Wees voorzichtig met fluisteren en onderonsjes, want die kunnen achterdocht wekken.
Te veel indrukken
Een huis vol verjaardagsvisite is al snel teveel voor iemand met dementie. Ook samen verschillende winkels bezoeken om nieuwe kleren te kopen, kan uitputtend zijn. Houd het rustig en overzichtelijk. Verdeel visite over verschillende dagen. Wilt u kleding kopen, kijk dan of u op een rustig tijdstip in één winkel terechtkunt. Of bestel kleding online om thuis te passen en stuur wat niet past weer terug.
Betuttelen
Respect blijft belangrijk, ook als iemand steeds meer hulp en begeleiding nodig heeft. Behandel iemand met dementie niet als een kind. Praat op volwassen toon, deel geen standjes uit en neem geen dingen uit handen als het niet nodig is.
Veranderen
Mensen met dementie hebben behoefte aan houvast, aan een vertrouwde omgeving en een vaste dagindeling. Verplaats spullen niet zomaar. Zorg voor ritme en regelmaat. Misschien kunt u een duidelijke weekkalender ophangen.
Te veel avontuur
Als iemand met dementie uit zijn of haar vertrouwde omgeving wordt gehaald, kan dat zorgen voor angst en onrust. Onderneem daarom geen activiteiten die te avontuurlijk zijn. Een kopje thee in een rustig en vertrouwd café kan misschien wel, maar samen naar een populair restaurant is waarschijnlijk te vermoeiend. Denk ook goed na als u samen op vakantie wilt. Het is niet onmogelijk, maar het vraagt goede voorbereiding.
Toneelspelen
Iemand met dementie merkt meer op dan u denkt. Doe u daarom niet anders voor dan u zich voelt. Doe bijvoorbeeld niet vrolijk als u moe, bezorgd of verdrietig bent. Als u toneelspeelt, brengt u iemand alleen maar in de war. Geef gewoon aan hoe u zich voelt, zonder er diep op in te gaan.
Te absoluut denken
Dementie is een verzamelnaam voor wel vijftig ziektes die geheugenverlies, verwardheid en gedragsverandering kunnen veroorzaken. Bij iedereen verloopt de ziekte anders. De een gaat snel achteruit, bij de ander gaat het om een jarenlang proces. Vaak gaat dit op en neer. Iemand is het ene moment vergeetachtig, maar op andere momenten helder. Houd daar rekening mee. Iemand is niet op elk moment in de war en iemand vergeet niet altijd alles. Als u merkt dat iemand dingen zegt die niet kloppen, mag u er niet vanuit gaan dat alles wat hij of zij zegt niet waar is.
Bron: IkWoonLeefZorg