In april 2019 hielden wij een onderzoek onder 351 mantelzorgers van iemand met dementie. We vroegen hen onder andere hoe familie en vrienden hen het beste kunnen helpen. Uit de antwoorden selecteerden wij een top vijf van tips voor jou.

1. Biedt concrete hulp
Mantelzorgers horen het liefst een duidelijk voorstel, zoals: 'volgende week komen wij je tuin doen!' of 'zal ik volgende week komen koken?' Zeg dus niet: 'als je hulp nodig hebt, bel je maar'.

2. Verdiep je in de ziekte dementie
Realiseer je dat elk geval anders is. Luister en geef aandacht. Verzamel meer kennis (doe één van onze gratis online trainingen!) zodat je begrip kunt tonen en een mantelzorger niet alles hoeft uit te leggen.

3. Ga de deur uit met iemand met dementie
Zo heeft de mantelzorger even rust en tijd voor zichzelf. Ga even wandelen met de persoon met dementie, of een stukje rijden met de auto. Blijf iemand met dementie gewoon zien als buurvrouw of straatgenoot die wat meer aandacht nodig heeft dan eerst.

4. Ga wat vaker op bezoek
Kijk zelf waar hulp geboden kan worden. Probeer vervolgens ongevraagd (en misschien zelfs ongemerkt) te helpen waar nodig. Blijf vragen hoe het gaat met de mantelzorger en persoon met dementie.

5. Onderneem iets met de mantelzorger zelf
Laat een mantelzorger weten dat hij of zij op jou kan rekenen als hij of zij even tijd voor zichzelf nodig heeft. Regel iemand die even de zorg voor de persoon met dementie over kan nemen en ga samen met de mantelzorger naar de film, het theater of het café. Of gewoon een stukje wandelen.

Bron: Samendementievriendelijk.nl