We vergeten allemaal weleens iets. De sleutelbos bij de bakker laten liggen, de fiets niet op slot gezet. Niets aan de hand. Maar als het vaak mis gaat, kan vergeten een serieuze zaak worden. Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen?

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Vaak zijn er subtiele en terugkerende problemen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. In dit artikel ziet u tien signalen die op alzheimer of een andere vorm van dementie kunnen wijzen. Ze zijn afkomstig van Alzheimer Nederland. Maar let op, deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het altijd goed om met uw huisarts contact op te nemen als u denkt dat er iets aan de hand is.

1. Vergeetachtigheid
Nieuwe informatie vergeten kan een teken zijn van dementie. Net als het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen. Signalen van vergeetachtigheid zijn: iemand stelt steeds dezelfde vraag en gebruikt spiekbriefjes voor dingen die hij of zij eerst zonder hulp kon onthouden.

2. Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken regelen en hobby's uitoefenen. Alledaagse handelingen in de juiste volgorde uitvoeren - zoals koffiezetten of eten koken - is een steeds groter probleem.

3. Vergissingen met tijd en plaats
Iemand met dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. Hij of zij vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.

4. Taalproblemen
Een gesprek volgen en aan een gesprek deelnemen wordt steeds moeilijker. Iemand kan middenin een gesprek opeens vergeten zijn waar het gesprek over gaat. Of vervalt in herhalingen. Hij of zij vergeet zelfs eenvoudige woorden en praat minder vloeiend dan voorheen.

5. Kwijtraken van spullen
Iemand met dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven.

6. Slecht beoordelingsvermogen
dementie, gesprek, conversatie
Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken. Aanbiedingen kan hij of zij slecht beoordelen en er is een risico op het uitgeven van grote sommen geld. Bijvoorbeeld door teveel boodschappen te kopen of spullen niet nodig zijn.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
Sociale activiteiten zoals hobby's, sport en gesprekken lopen minder goed. Iemand trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij of zij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.

8. Veranderingen in gedrag en karakter
Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Hij of zij kan verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding kan zijn stemming omslaan. Ook het karakter verandert. Zo iemand gaat dingen doen die hij of zij anders nooit deed.

9. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het alsof hij of zij steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak slaapproblemen.

10. Problemen met het zien
De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat iemand ziet. De persoon kan bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten.

Bron: www.alzheimer-nederland.nl

Bekijk ook de factsheet>>