De innovatieve campagne ‘Muziekherinneringen’, een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en Spotify, is succesvol gebleken. Alzheimer Nederland heeft speciale afspeellijsten aangemaakt voor mensen met dementie. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Muziek kan bij mensen met dementie deze herinneringen weer boven kan halen.

Drie afspeellijsten
Speciaal voor mensen met dementie en hun naasten, heeft Alzheimer Nederland 3 speciale afspeellijsten gemaakt met muziek uit de jaren ’30-’40, ’50-’60 en ’70-’80. Hierbij was het ook mogelijk voor luisteraars om hun favoriete nummers toe te voegen.

Met de kernboodschap: ‘1 op de 5 mensen krijgt te maken met dementie, 100 procent heeft muziekherinneringen’ bereikte Alzheimer Nederland van juni tot en met november 2015 al meer dan een half miljoen luisteraars.

Je kunt de afspeellijsten nog steeds beluisteren. Daarvoor heb je wel een spotify-account nodig.

Populairste nummers
De afspeellijst met muziek uit de jaren ’70-’80 heeft tijdens de campagne tot de meeste interactie geleid, met meer dan 172.000 luisterminuten per maand. De meest gestreamde artiesten zijn ABBA, Queen, The Cats en Led Zeppelin. Het nummer ‘Dancing Queen’ van Abba staat met stip op nummer 1, direct gevolg door One Way Wind van The Cats. Er kwamen veel positieve reacties bij Alzheimer Nederland binnen: ‘Mijn moeder komt beter uit haar woorden na het beluisteren van muziek. Zij maakt meer grapjes en is even gelukkiger.’

Positieve effecten muziek en dementie
Projectleider Jacqueline Stokman van Alzheimer Nederland: ‘Via Spotify hebben wij generaties met elkaar kunnen verbinden, omdat (klein)kinderen afspeellijsten maken voor hun ouder of grootouder met dementie. Het doet mensen met dementie veel goed om naar muziek te luisteren.’

 

Bron: Zorg voor Beter.