Thuis wonen met dementie vraagt om bepaalde aanpassingen in het huis. Het is belangrijk dat de persoon zich er veilig en comfortabel voelt. Iets als een wapperend gordijn kan een gevoel van veiligheid in de weg staan en voor verwarring zorgen. Lees hier waar je op moet letten bij mensen met dementie die thuis wonen.

Woonkamer
Mensen met dementie hebben de neiging om te vallen. Zorg ervoor dat meubels geen scherpe punten hebben en stevig staan, zodat ze ook als steun kunnen dienen.

Drukke patronen in vloerbedekking, behang of gordijnen kunnen verwarring veroorzaken. Ook kasten met veel lades en deurtjes worden onoverzichtelijk voor iemand met dementie.

Van onverwachte bewegingen en geluiden zoals wapperende gordijnen of elektrische zonwering kan iemand met dementie heel erg schrikken. Gebruik daarom zware gordijnen. Die dempen bovendien geluid. Zorg er wel voor dat het verschil tussen dag en nacht duidelijk blijft om verwarring in het leefritme te voorkomen.

Sommige mensen met dementie hebben het idee dat iemand meekijkt via de televisie. Ook kunnen heftige beelden op tv onrust veroorzaken. Zet daarom  de televisie in een kast die afgesloten kan worden.

Toilet
Plaats op of naast de deur van het toilet een bordje met het woord of een afbeelding van het toilet, zodat deze ruimte gemakkelijker te vinden is.

Een gekleurde wc-bril, bijvoorbeeld een zwarte bril op een witte pot, geeft meer contrast en zorgt voor een betere oriëntatie.

Het verwijderen van het deksel kan voorkomen dat iemand het toilet gebruikt met het deksel naar beneden. Haal prullenbakjes en mandjes uit het toilet om te voorkomen dat ze worden aangezien voor de wc-pot.

Verwijder het slot of zorg ervoor dat je ook van buitenaf de deur kunt openen zodat u snel kunt helpen bij paniek.

Keuken
Doorzichtige kastplanken en kastdeuren tonen in één oogopslag de inhoud van de kastjes.

Lawaaiierige keukenmachines kunnen voor schrikreacties en onrust zorgen. Gebruik ze zo weinig mogelijk.
Voorkom droogkoken door een elektrische waterkoker met droogkookbeveiliging.

Plak etiketten op potjes en/of lades. Zo is duidelijk wat je erin kunt vinden.

Hou er rekening mee dat het signaal van een brandmelder niet altijd wordt opgemerkt en begrepen als een alarm.

Slaapkamer
Zet het bed met een kant tegen de muur, dat verkleint de kans op eruit vallen.

Foto's van familie of posters van mensen kunnen het gevoel geven dat er iemand meekijkt bij het aan- en uitkleden. Verwijder deze uit de slaapkamer.

Zet de wasmand niet in de buurt van de schone kleding in de kast om zo verwarring over schone en gedragen kleding te voorkomen.
Een elektrische deken kan gevaarlijk zijn als er kans is op incontinentie. Gebruik daarom liever een kruik.

Ga voor meer tips naar http://www.thuiswonenmetdementie.nl/