De website actiefbijdementie.nl biedt mantelzorgers van mensen met dementie ideeën voor plezierige activiteiten en mantelzorgers die daar graag hulp bij willen kunnen zich er aanmelden voor een e-coachingsprogramma. Het NIVEL deed onderzoek naar hun ervaringen met dit programma en publiceert daarover in TvZ, Tijdschrift voor verpleegkundig experts.

‘Veel spellen kun je met een kleine aanpassing nog spelen. Rummikub kan iemand met dementie bijvoorbeeld nog prima op cijfer leggen zonder op de kleur te letten. Maar een spel als memory kan confronterend zijn.’ Dit soort tips biedt de website actiefbijdementie.nl aan mantelzorgers van mensen met dementie. De website en het e-coachingsprogramma zijn ontwikkeld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en Geriant. Het programma duurt vijf weken en is een onlineversie van de eerder effectief gebleken ‘Plezierige activiteiten methode’. Het project is gesubsidieerd door Alzheimer Nederland.
 
Vereenvoudigen
Minimaal één keer per week loggen de mantelzorgers in op het e-coachingsprogramma en dan krijgen ze nieuwe informatie over mogelijk geschikte activiteiten. En ook hoe ze die kunnen vereenvoudigen, inpassen in het dagelijkse leven, of informatie over activiteiten voor henzelf of hoe ze hulp kunnen vragen. Met deze informatie maken ze elke week een activiteitenplan.
 
E-coach
Bij het maken en uitvoeren van die plannen krijgen ze advies van een deskundige coach, een casemanager dementie met een opleiding tot verpleegkundig specialist. Problemen die ze tegenkomen, kunnen ze per e-mail met de coach bespreken. Aan het einde van de week neemt de coach contact op – ook per e-mail – en bespreekt wat er goed en minder goed gaat. Na afloop van het programma kunnen de mantelzorgers nog een half jaar contact houden met de coach.
 
Onderzoek
In drie rondes met in totaal 15 mantelzorgers is een pilotonderzoek uitgevoerd naar de bruikbaarheid van het programma. Na iedere ronde werden de geconstateerde – voornamelijk technische – problemen aan de website verholpen. Per deelnemer besteedde de e-coach tussen de 95 en 280 minuten tijd en stuurde deze tussen de 8 en 28 e-mails.
 
Waardevolle toevoeging
NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: “Het e-coachingsprogramma kan mantelzorgers bewustmaken van het belang van plezierige activiteiten voor zowel de persoon met dementie als henzelf. Het contact met de e-coach blijkt daarbij een waardevolle toevoeging. Het programma is vooral geschikt voor mantelzorgers die er door hun casemanager dementie op worden gewezen.”