De nieuw verschenen iPad-app Alzheimer Assistent is gericht op mantelzorgers van mensen met dementie. De app bevat tekst en video’s over ruim zestig onderwerpen, zoals herkennen van symptomen, omgaan met veelvoorkomende situaties en ingrijpen als thuis wonen niet meer lukt. Alzheimer Assistent is gemaakt door Alzheimer Nederland en zal gaandeweg worden uitgebreid met nog meer tips van mantelzorgers en zorgmedewerkers.

Het openingsscherm van de app geeft toegang tot de drie hoofdfuncties: Alzheimerwijzer (naslagwerk), Verslag van de dag (dagboek met mogelijkheid voor vrienden en familie om te reageren) en Alzheimerverhalen (blogpostings van mantelzorgers en zorgprofessionals). De app geeft een notificatie als er nieuwe reacties, blogs en onderwerpen zijn toegevoegd. Door het delen van ervaringen met lotgenoten heb je steun aan elkaar en ontdek je oplossingen voor problemen waar je misschien niet zelf op was gekomen.

Zoek je meer apps voor mantelzorgers, dan kun je ook eens kijken naar Caren (iPhone). Nadeel van veel zorgapps is dat de drempel om te gebruiken soms wat hoog ligt. Zo word je in de BeeldZorgApp welkom geheten door een onpersoonlijk inlogscherm, net als bij contactTV. Om die laatstgenoemde app te kunnen gebruiken moet de cliënt een account aanvragen bij de zorginstelling. Leuk bedacht, maar je kunt dan natuurlijk net zo goed gaan facetimen met een ziek familielid of zieke vriend. Zit al standaard op de iPad en heb je geen gedoe met accounts bij nodig.