Maak je gebruik van mantelzorg? Er zijn meerdere zorgverzekeraars die een vergoeding voor mantelzorg bieden vanuit de aanvullende verzekering. De vergoedingen lopen erg uiteen. Sommige verzekeraars vergoeden een vast bedrag, andere vergoeden weer een bepaald aantal dagen.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering
Ook zorgverzekeraars vergoeden zorg en hulp bij mantelzorg. Psychologische hulp en ergotherapie (maximaal tien uur) worden door de basisverzekering vergoed. Aanvullende verzekeringen vergoeden steeds vaker hulp bij regeltaken van een zelfstandige mantelzorgmakelaar, maar ook cursussen zoals mindfullness, vervangende zorg (respijt) en mantelzorgarrangementen om er alleen of samen er tussenuit te gaan.

Vervangende zorg kan nodig zijn als de mantelzorger ziek is of met vakantie wil. De zorg kan dan overgenomen worden door beroepskrachten of vrijwilligers. Of een aanvullende verzekering hiervoor nodig is, hangt af van het soort zorg dat nodig is, welke hulp je al krijgt en de wensen van jou, je naasten en andere familieleden.

Bekijk de vergoedingen bij de verschillende verzekeraars>>

Bron: Independer