Mantelzorgers kunnen tot 1 januari 2022 onder voorwaarden bij de apotheek gratis mondneusmaskers (type IIR) halen. Dat kan indien:
  • het risiconiveau in de regio 'ernstig' is, zie coronadashboard risiconiveau
  • er sprake is van besmetting van de naaste
  • er sprake is van intensieve mantelzorg (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden).
  • de mantelzorger niet op hetzelfde adres woont als de zorgvrager, degene voor wie je zorgt

De apotheek controleert of er sprake is van intensieve mantelzorg.

Gratis pakket beschermingsmiddelen
Daarnaast hebben mantelzorgers recht op een gratis pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bij (verdenking van) corona bij hun naaste. Dit geldt alleen als iemand intensieve mantelzorg verleent (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden) en als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is bij verzorging en verpleging.

Tijdens de fase waarin de naaste getest wordt kan de mantelzorger met een (elektronisch) recept van de huisarts of de GGD, op naam van de naaste, een gratis korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans. Is de testuitslag van de naaste positief? Dan kan de mantelzorger op recept van de huisarts of de GGD gratis een lange-termijn-pakket krijgen.

Let op: op 1 januari 2022 vervalt deze regeling. Mantelzorgers kunnen dan geen gratis pakket meer ophalen bij de apotheek. Meer info over deze regeling? Bekijk de informatie hierover: